Dla przedstawienia tematu o ochronie środowiska przedstawiamy Państwu ustawy i rozporządzenie w tym zakresie:
Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 roku Prawo Ochrony Środowiska.
(Dz.
U.
Nr 62 z dnia 20 czerwca 2001,
poz.627).
Dokument ten w sposób ogólny określa zakres ochrony środowiska w Polsce,
zasady przeciwdziałaniu znieczyszczeniom.
Dokument określa odpowiedzialność oraz zaleca szczególnych środków ostrozności przy składowaniu i eliminowaniu substancji stwarzających zagrożenie dla środowiska.
Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska z dnia 27 września 2001 roku w sprawie katalogu odpadów.
(Dz.U.
nr 112 z dnia 8 pażdziernika 2001r,
poz.
1206) na podstawie art.
4 ust.1 pnk 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 o odpadach.
Wyrażnie są wymienione w katalogu odpady w tym jako nieprzydatne tłuszcze spożywcze,
w tym tłuszcz posmażalniczy.
Rozporządzenie mówi kosztach wytwarzającego,
czyli na właścicielach lokalu gastronomicznego.Podkleślamy,
że nowy katalog odpadów zmieniony powstał na prawie Europejskiego Katalogu Odpadów.
Ustawa z dnia 7.06.2001r.
O zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
(Dz.U.
Nr.
72 z dnia 13 lipca 2001,
poz.747).
W tej ustawie zawarto warunki zaopatrzenia w wodę i odprowadzaniem ścieków.
Wyrażnie w dziale określającym odprowadzającym ścieki zabrania się wprowadzania do kanalizacji odpadów płynnych nie mieszających się z wodą czyli tłuszczy i odpadów organicznych.
Za takowe łamanie przepisów grozą nie tylko kary ze strony inspektorów Sanepidu,
ale przy awariach sieci wodociągowych,
odpowiednie przedsiębiorstwo może wystapić o odszkodowanie karne od osób łamiacych to prawo.
Czyli nie stosowanie separatorów jest nieoplacalne z punktu widzenia właściciela lokalu lub zakładu.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.
04.2004 r.
w sprawie wymagań higieniczno – sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.
(Dz.
U.
Nr.
104 z dnia 1 maja 2004,
poz.
1096)
Rozporządzenie to określa warunki i wymogi sanitarne w zakresie przeszczegania i zasady produkcji i w obrocie środkami spożywczymi.
W tym tłuszczami jako odpadami.
Przedstawione ustawy i rozporządzenia nie sprawią Waszego myślenia,
że jeżeli nie będziemy oddzielać odpadów w sposób należyty to poniesiecie Państwo dodatkowe koszty udrażniania i przepychania częstego używanej kanalizacji.
Czyli instalowanie urządzeń i różnych maszyn do zatrzymywania tłuszczu,
jego utylizacji,
oraz rozdrabniaczy w dłuższym okresie prowadzi do obniżenia kosztów działalności lokali i zakładów.
|